Skončil sa Medzinárodný výtvarný festival Snina 2009

11.10.2009 Snina

Snina 11. októbra (TASR) - Medzinárodný výtvarný festival (MVF) Snina 2009, ktorý sa konal v dňoch 27. septembra až 11. októbra, hostil na svojej pôde 30 výtvarníkov z 11 krajín sveta.
Umelci svoje pôsobenie zavŕšili 10. októbra o l8.00 h slávnostným galaprogramom v mestskom dome kultúry.
\"Festival v Snine je najstarším a jediným svojho druhu na Slovensku, ako aj v blízkom európskom okolí, \" konštatoval výkonný riaditeľ festivalu Andrej Smolák. Sošky Cirochy, ktorých autorom je akademický sochár Tibor Bartfay, udelili v dvoch kategóriách. Cenu Tibora Bartfaya za umeleckú tvorbu si prevzal akademický sochár Marek Žitňan. Za podporu výtvarného umenia bola cena určená Miroslavovi Solavovi. Pre jeho neprítomnosť mu ju odovzdajú na ďalšom výtvarnom fóre.
Významného hosťa, akademického maliara Petra Stronského na festivale zastupoval Sergej Borisov z Ruskej federácie. Andrejovi Smolákovi odovzdal cenu Medzinárodnej akadémie kultúry a umenia v Moskve - Strieborný rad za služby umeniu. Riaditeľ festivalu si zároveň prevzal aj cenu Medzinárodnej odbornej poroty v talianskom Grottammare za tvorbu, prostredníctvom Galérie Artem Bratislava. Galavečera sa osobne zúčastnil aj Tibor Bartfay, ako čestný občan mesta Snina a jeden zo zakladateľov a čestný predseda MVF.
Počas večera boli zároveň predstavení umelci, ktorí na tohtoročnom festivale vystavovali svoje diela. Na výstave sa prezentoval aj projekt Maľovaný rovník . \"Je to celosvetový projekt, ktorého hlavným cieľom je pozitívne myslenie prostredníctvom maľovaných obrázkov. Ich autormi budú osobnosti z celého sveta, \" avizoval Smolák. Ako ďalej uviedol, v pláne je zozbierať 40.075 obrázkov symbolizujúcich počet kilometrov v obvode zemegule na úrovni rovníka. Každá maľba bude mať 20 x 20 centimetrov a ich zozbieranie je naplánované na obdobie piatich rokov. Projekt by sa mal pretaviť do výstavby jedinečnej galérie, kde budú svoje diela zasielať ďalšie nové generácie a osobnosti.
Na galaprograme sa predstavila aj Módna show tretieho tisícročia v podaní žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy a Gymnázia v Snine. O hudobnú stránku sa postaral husľový virtuóz Ivan Steblina s klavírnym sprievodom Bibiany Dudovej.
 

Vyberte región